Приключи днешното редовно заседание на Общински съвет Благоевград, което бе първо за календарната 2023 година, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По време на сесията бяха разгледани 42 точки, включени в предварителния дневен ред. Освен това бяха одобрени и гласувани и две извънредни точки, внесени по предложение на кмета Илко Стоянов.

В хода на заседанието, председателят на местния парламент Радослав Тасков направи отчет за дейността на ОбС за второто полугодие на 2022 година, като стана ясно, че за отчетния период са проведени общо 9 заседание и са постановени над 300 решения.

Кметът Илко Стоянов пък направи изказване извън дневния ред, в рамките на което предупреди, че над 425 деца от спортните клубове в града могат да останат без място, където да тренират, тъй като от ДНСК не позволяват използването на трите съществуващи сгради в парк "Македония“ (теренът на бившите казарми). Градоначалникът заяви, че ще предприеме всички правно – юридически стъпки, така че да не се допуска децата да останат без място, на което да спортуват.

По време на сесията бе разгледано предложение за промяна в правилника на Общински съвет, засягащи функционирането на Председателския съвет и възнагражденията, които получават общинските съветници при участието им в постоянните комисии. След остри спорове между общинските съветници предложените промени не бяха приети, като местните парламентаристи не дадоха съгласие за промяна в работата на Председателския съвет и за намаляване на възнагражденията ако даден общински съветник не присъства на заседание на комисия, в която членува.

Два бяха точките, които обществеността следеше с особен интерес. Едната от тях е свързана с изграждането на паркинг в района пред частната болница, който да е на три нива и да обслужва нуждите, както на частното лечебно заведение, така и на Поликлиниката. Местните парламентаристи одобриха това предложение, като стана ясно, че едно от нивата на въпросния паркинг, който ще бъде изграден със средства на собственика на частната болница, ще бъде изцяло за нуждите на държавната болница.

Другата важна точка касаеше заработването на нощно гише за продажба на лекарства в Благоевград. Общинските съветници подкрепиха предложението, което ще струва на бюджета на Община Благоевград 255 лв.без ДДС на ден или 306 лв. с ДДС. Очаква се нощната аптека да заработи още от 1 февруари. Първоначално тя ще се намира на бул. "Васил Левски № 32“. В последствие и други аптеки ще започнат да дават нощни дежурства, като ще се изработва график, който ще бъде оповестяван на интернет страницата на Община Благоевград, на информационно табло пред Общинска администрация, както и на горещите телефони на общината.

Местните парламентаристи отпуснаха и еднократна финансова помощ за 30-годишната Лили Илиева от Благоевград, която страда от тежко онкологично заболяване и трябва да бъде лекувана в Турция.

По план – график следващото редовно заседание на Общински съвет е на

24 февруари от 09.30 часа в зала "22-ри Септември“.