Областният информационен център - Варна се включи в информационна среща по проекта "Натура 2000 в Черно море“. Той се финансира от Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 11 734 980 лв. Бенефициент е Министерството на околната среда и водите - Дирекция "Национална служба за защита на природата“, научи "Фокус".

Основната цел на проекта е завършване на изграждането и развитието на мрежата "Натура 2000“ в морската среда в съответствие с изискванията на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна. Основните дейности, предвидени за изпълнение, са проучване и картиране на разпространението на типовете природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, както и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на България.

По време на срещата бяха представени резултатите от зимните теренни проучвания по проекта, проведени през февруари и март. Направени са пробонабирания и изследвания на морската вода по определени показатели. Чрез тралиране и хрилни мрежи са извършени проучвания на голям и малък карагьоз. Установено е, че видът се среща най-вече в южната част на Черно море, предимно около брега. С морски плавателни съдове и с въздухоплавателни средства са проследени морските бозайници афала и морска свиня. Макар че не е обект на изследванията, екипът е описал и два вида делфин, който е наблюдаван по време на теренните проучвания. Най-ценният улов е 50-сантиметрова пъструга – защитен вид, за който се предполага, че има добра популация по бреговете на Черно море. Проучвателните мероприятия ще продължат с работа на терен през пролетния и летния сезон. Предстои и подробен анализ на събраните данни.

Изпълнението на проекта ще спомогне за запазване и устойчиво управление на природните ресурси на българската зона на Черно море, като ще даде възможност то да се основава на конкретна, надеждна и научно обоснована информация за морските видове и местообитания. Проектът е стартирал на 9.10.2017 г. и ще продължи до 9.01.2024 г.