Областният информационен център-Варна се включи в официалното откриване на Регионален център за развитие на социалната икономика в морската столица. Звеното функционира към Министерството на труда и социалната политика и е създадено по проект “Развитие на социалната икономика“ с финансовата подкрепа на Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен във Варна, офиси в подкрепа на социалните предприятия в страната има в Пловдив, Бургас, Благоевград, Ловеч и Габрово.

По време на събитието бе представена дейността на Регионалния център за развитие на социалната икономика – Варна. Неговата основна цел е да изследва и анализира нуждите на социалните предприятия в областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище и да оказва техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите включват още участия в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България. Идеята е да се насърчи дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия, те да получат по-голяма видимост, да се повиши квалификацията на хората, които работят в тях, и по този начин да се подкрепи регионалната конкурентоспособност на социалната икономика.

В рамките на срещата бе открит и Коледен базар - Варна Експо "Купи с кауза“ и бе поставено началото на процес по пряко договаряне с участващите в него социални предприятия от Област Варна. Представителите на различни компании и гостите имаха възможността директно да заявят индивидуално подбрани коледни подаръци и фирмени комплименти за техните служители, партньори, приятели и семейства. Целта на базара бе да се даде шанс на социалните предприятия да реализират продукцията си, а на фирмите да пазаруват с кауза и по този начин да ги подкрепят. В Коледния базар свои изделия представиха социалните предприятия книжарница "Августа“, "Семеен център Мария“, "Няма невъзможни неща“, "Неща с душа“, "Пекарна Радост“, Фондация "Живот със синдром на Даун“, "Академика ВУМ“ и др., съобщиха от ОИЦ-Варна.