Областният информационен център-Варна представи своята дейност  и успешно реализирани проекти на територията на областта пред представители на международни организации, съобщиха от Областния информационен център. Те бяха на посещение у нас по проекта MUC-Training for Health - Насърчаване на здравето и безопасността на работещите в общинското и градско почистване (MUC), финансиран от Програма "Еразъм+“.

Консорциумът по проекта включва общини и организации от 5 европейски държави: Агенция за икономическо развитие - Варна (България), Център за социални иновации (Кипър), Агенция за развитие и управление на дестинациите в Атина (Гърция), Институт Пролепсис (Гърция), Общината в Андрано (Италия), IKM Pro Sakowska, Michalowska, Lyszkiewicz spolka jawna (Полша). Основната му цел е да се подобри достъпът до обучения и квалификация на работещите в общинското и градско почистване, както и да бъдат намерени иновативни и практически подходи за гарантиране на здравето и безопасността им.

В срещата, на която бе домакин ОИЦ-Варна, се включиха гости от Италия, Гърция и Кипър. По време на събитието бяха представени дейностите и услугите, които предоставя центърът. От своето създаване до момента той е обслужил 191 400 граждани, фирми и институции и е организирал над 450 събития. Публикациите за периода в местни и национални медии и в портала Eufunds.bg са повече от 8860. Близо 4000 са последователите на ОИЦ-Варна в социалните мрежи Фейсбук и Линкедин.

Чужденците научиха какво представлява Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, кои са трите й основни модула и какви са техните функции. Бе показана и интерактивната книга на ОИЦ-Варна, която съдържа информация и снимки за осъществени проекти с европейско финансиране.

Участниците в срещата отправиха въпроси, свързани с функционирането на мрежата от 27 Областни информационни центъра на територията на цялата страна, ролята им в сформирането на партньорства между бенефициенти от различен тип и отразяването на добри практики.

По време на събитието бяха представени и успешни проекти с екологична насоченост, реализирани на територията на Област Варна. Гостите научиха как с помощта на европейско финансиране общините Ветрино и Вълчи дол събират и компостират битови отпадъци.