Традиционната полицейска акция "Зима“ стартира официално. И през тази година тя ще протече на три етапа, като днес започва първият - "С безопасно пътно превозно средство през зимата“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Той е насочен към велосипедисти и хората с каруци. Служители на Областна дирекция на МВР ще следят за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация, както и за регистрацията на каруците и малогабаритната селскостопанска техника. Засилени ще са проверките и на хората с тротинетки и електрически колелета. От полицията във Велико Търново припомнят, че не се допуска движение на последните извън населени места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост без светлоотразителна жилетка, както и без светлоотразителни елементи на превозното средство. Същото важи и за хората с каруци.

Вторият етап на акция зима започва на 25 ноември и продължава до 4 декември. Той е насочен към пешеходците, пътниците и водачите, като апелът е за толерантност от страна на всички.

"Предвижда се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места“, обясняват от ОД на МВР – Велико Търново.

И тази година 19 ноември е обявен за Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП. Във всички храмове в страната ще има молебени.

Последният етап е под надслов "Безопасно шофиране през зимата“. Тук проверките ще са насочени към техническата изправност на автомобилите. В контрола попадат спирачните системи, всички светлинни и сигнализиращи системи, наличието на оборудване за първа помощ. Глобите за нарушения започват от 20 лева и могат да достигнат до 500 лева. В мното от случаите се отнемат и контролни точки.

"Гумите трябва да са зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм“, напомнят още от полицията.