След три часа дебати, изказвания и разяснявания общинските съветници на Пловдив отхвърлиха идеята да се кандидатства за финансиране по Плана за устойчивост и възстановяване на строителството на две нови училища в Пловдив.

27 съветници от ГЕРБ и "Алтернатива за Пловдив" гласуваха "за" отхвърлянето, Стефан Послийски от ВМРО се обяви "против", 16 от "Кауза България" и "Съюз за Пловдив" - "въздържал се". Четиримата съветници от "Демократична България" не участваха в гласуването, предаде репортер на "Фокус".

Всички съветници, които се изказаха, заявиха, че не са против изграждането на нови училища. В хода на дискусията стана ясно, че за финансиране се допускат само училища, които съвместяват сграден фонд. Такива са Математическата гимназия и ОУ "Драган Манчов", тъй като за другата двойка Хуманитарна гимназия и ОУ "Княз Александър I" текат процедури по разделяне.

Предложението на община Пловдив бе МГ да остане в сегашната сграда, а ОУ "Драган Манчов" да се измести зад мол "Пловдив", където има общински терен, отреден за образователна инфраструктура. Категорично против тази идея се обявяват преподавателите и родителския актив от двете училища.

Надълго и нашироко беше обсъждан въпросът защо не се кандидатства с проект за нова сграда на МГ на собствения й терен зад хотел SPS. 

"За 7 дни може да се направи задание за Математическата гимназия, но дали ще е качествено - никой не може да даде гаранция. Съвременните норми и тенденции за изграждане на училища са съвсем различни от това, което се е проектирало преди 50 и 100 г. Не вярвам, че това задание ще доведе до нещо добро. Математическата гимназия е кауза, говорим за институция" - заяви пред съветниците главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, който е възпитаник на елитното училище.

Подробности гледайте в прикаченото видео!