Новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев прие поста от досегашния  Ангел Стоев, предаде репортер на "Фокус". Припомняме, че той беше назначен с Решение на Министерски съвет на 13.07.2023 г.  

Заедно с него на церемонията по връчването на властта бяха и заместник областните управители - Атанас Ташков и Димитър Добрев.

"За мен е голяма чест и отговорност да бъда областен управител на Пловдивска област", заяви Зюмбилев. "Ще работим прозрачно в защита на Пловдив и областта, при пълно спазване на закона. Ще следим стриктно решенията на общинските съвети, ще посетя всяка една община - от най-голямата до най-малката. Предстои сериозна работа и по проекти, които ще имат значение за развитието и качеството на живот на населението. Ще работим и ще координираме действията между различните институции на изпълнителната власт и ще възстановим комуникацията с министерствата", обеща новият областен управител.

Преди това в кратко изявление досегашният - Ангел Стоев благодари на екипа, с който е работил през последните няколко месеца, след което връчи ключа и печата на Областна управа. Той допълни, че всеки областен управител трябва да се грижи за всички хора от пловдивска област, а не само за лидерите на партиите, които са го назначили.

Илия Зюмбилев сподели накратко и кои са приоритетните проекти за мандата - каскадата Въча, водоснабдяването на Пловдив и областта, захранването с чиста питейна вода, изграждането на S-ban. Зюмбилев се ангажира да помогне и за по-бързата реализация на ремонта на Концертна зала.

Атанас Ташков посочи, че ще продължи работата по проекта за Околовръстното на Пловдив, тъй като нещата са се забавили и сега трябва да се рестартират. Той заяви, че е ентусиазиран проектът да бъде завършен по-скоро.

Предстои среща на новия областен управител и неговия екип с всички кметове на общини в Пловдив област.