Финалният вариант на изменението на Общия устройствен план на Пловдив предвижда два нови парка. Единият от тях е в район "Северен" източно от едноименния булевард, а другият - в "Южен" на улица "Димитър Талев" между кварталите "Остромила", "Беломорски" и "Коматево". Това съобщи преди заседанието на ЕСУТ главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В окончателния проект са отразени възраженията от последното заседание на ЕСУТ и е направено съгласуване с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на културата. Презастрояването в града се регулира с намалени показатели. 

"Има дългогодишно приемане на подробни устройствени планове в съответствие със стария ОУП, които са търпели интерпретация на решението на Общински съвет, а именно, че зоните, които не съответстват на зоните, които фигурират в Наредба 7, трябва да бъдат съобразявани с коефициентите и с параметрите, които са в подобни зони на подобни зони в Наредба 7.

Тази интерпретация е позволявала на смесените типове зони в стария ОУП да бъдат приравнявани на смесена централна зона по Наредба 7, което е дало възможност на приемане на подробни устройствени планове с коефициенти на интензивност до 5, което е било масова практика. Нещо, което вече всички са видели, защото планът е в пространството от доста време, най-високият коефициент на интензивност в градската среда е 3,5" - обясни арх. Ахрянов.