Нова организация на работа на общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове" подготвя заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, съобщи той пред журналисти, предава "Фокус".

Шест екипа отстраняват падналите и изпочупените дървета, поразени от мокрия сняг от събота и неделя. Районните кметове и еколози са направили оглед и изготвили списък на всички проблемни места и "Градини и паркове" работят по този списък. До края на седмицата ще бъдат отстранени щетите в целия град, увери Стоянов. 

В зависимост от температурите е възможно да се направи миене с маркуч на улиците, за да се изчисти мръсотията. 

Стоянов планира да се направи обследване на всички дървета с томограф, закупен преди време, който се съхранява в "Градини и паркове". Изготвянето на паспортизацията ще помогне при планирането на санитарната резитба и отстраняването на болни дървета. 

"Фитосанитарната експертиза на еколозите може да покаже, че дървото е здраво. Томографът изследва дървесината отвътре и показва дали има гнилости и вредители" - обясни зам.-кметът. 

Предстои да се направи компенсаторно залесяване на унищожените от снега дървета. Такъв е случаят с бул. "Санкт Петербург", където от 82 чинара са счупени 34. 

Новата организация на работа на "Градини и паркове" и закупуване на нова техника се налага, заради огромния брой неизпълнени заповеди на районните кметове за отстраняване на опасни или болни дървета.