Нов туристически маршрут ще е част от есенния етап на кампанията "Движи се и победи“, която стартира през уикенда. Първият поход ще е до парк "Ксилифор“ на 8 октомври /събота/. Тук идва и новостта – единият от лъчовете ще тръгне от село Шереметя по новоизградения туристически маршрут "Вали компютърс“, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Другите две отправни точки са – кв. "Асенов“ до църквата "Свети 40 мъченици“ и автобусното обръщало при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“. Началният час за тръгване, по традиция, е 8:00 часа. До момента за участие в първия етап са се записали 60 човека, като приемът на заявки продължава. Всяка една от групите ще се движи с обучен водач.

Относно новият маршрути – той тръгва от Шереметя, минава през хълма "Момина крепост“, спуска се до централната зона на Ксилифор и оттам обратно през Разсадника отива към село Шереметя. Времето за преодоляване е 2-3 часа, трудността е лека.

Официалното откриване на кампанията ще е на "Ксилифор“ и ще започне в 10:00 часа. Предвидени са щафетни игри за ученици, разделени в съответните възрастови групи. Ще има и центрове на предизвикателствата, които ще работят от 11:00 часа. В програмата са включени още състезания по риболов, шахмат, дартс, плажен волейбол, стрелба с лък, коло-крос, бадминтон, лъвски скок и теглене на въже. Всички те се организират с помощта на спортните клубове в града.

Експерти от РЗИ отново ще раздават здравно-информационни материали и ще измерват кръвното налягане и дишането на всички желаещи.

Другите два похода, включени в есенния дял на кампоанията, ще са на 15 и 22 октовмри, съответно от Беляковец до Преображенския манастир и от Велико Търново до Петропавловския манастир. Всички маршрути са обходени, почистени и с прясна маркировка. И тази година организаторите са предвидили много изненади и награди за участниците, като томболата с отличията ще се тегли в РЗИ-Велико Търново на 28 октовмри.

Кампанията "Движи се и победи“ се провежда за двадесети път. Нейни организатори са РЗИ, Община Велико Търново, ТД "Трапезица – 1902“, Младежкия дом. Инициативата стартира през есента на 2001 година, като в момента е част от Общинската програма "Здрави деца в здрави семейства“. Оттогава до сега са проведени общо 38 етапа – пролетен и есенен, с общ брой участници 19 081, включително и 435 семейства.