Пловдивчани са на път да заменят традиционния шаран с неговата сладка версия - торта във формата му.

Репортер на "Фокус" се свърза с Енислав Велков, който е собственик на популярна сладкарница и вече три години изработва сладки изкушения "Шаран", за да разберем с какво тя превъзхожда обикновената риба за празника.

Пред нас той сподели, че идеята е дошла от желанието му да преобразява всеки специален ден “върху" торта и иска чрез тях хората да не се забравят българските празници.

За изготвянето на една тематична торта са нужни 45 минути.

"Десертът, който приготвяме - торта “Шаран", се изготвя най-често с шоколадов пълнеж, като се предполага, че е най-устойчив на оформяне и с него можем да пресъздадем дадената форма.

Декорираме шараните по различен начин - измазваме ги с крем, или ги  покриваме с захарно тесто (фондан). Чрез технологията "еърбръш" успяваме да пресъздадем традиционен цвят на шарана.", сподели той.

Велков каза, че всяка година желанието към този тип изкушение расте.

"Тази година поръчаните торти "Шаран" са 21 за разлика от 2022 година, когато са били 14. Голяма част от поръчаните десерти ще бъдат изненада за празника, а пък други именници са решили да смаят гостите си, като вземат сладкиша за тях.", допълни още той.

Цената на торта "Шаран" с която можете да подсладите живота на 8 човека, е 56 лева.