Мартин Митев спечели конкурса за директор на великотърновската Художествена галерия "Борис Денев“. От пресцентъра на културната институция уточняват, че 35-годишният скулптор бе единствения кандидат за поста. Той е представил впечатляваща концепция за развитие на културния институт пред конкурсното жури.

Опазване, дигитализация и интерактивно представяне на фонда, увеличаване и интегриране на нови изложбени пространства, създаване на по-добри и достъпни условия за публиката, образователни програми с училища и университети, съвместна дейност с месните институции и с галерии и колекционери от страната и чужбина, развитие и популяризиране на галерията, като важна част от културната туристическа инфраструктура на Велико Търново са част от приоритетите в петгодишната програма на младия директор. В развитието на галерията е заложена дигитализацията на фонда и прехвърлянето му на киоск устройства за по-голям виртуален достъп на посетителите. Заложените образователни програми са в основата на едно ново и различно решение за приобщаване на публиката и за популяризиране на институцията.

В партньорство с Община Велико Търново, галерията да се превърне в мост между институциите, неправителствените организации, е сред целите на новия директор.

Митев е завършил скулптура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, а от 2019 г. е асистент и доктор по тази специалност във факултет "Изобразително изкуство“. През същата година поема председателството на СБХ-Велико Търново. Има над 60 участия в изложби у нас и в чужбина и 15 професионални награди в конкурси и проекти. Автор е на запомнящи се скулптури в градска и паркова среда, координатор и съавтор в различни съвместни скулптурни проекти и организатор и участник в редица общественополезни инициативи.

Следващото голямо събитие, което предстои в Художествена галерия "Борис Денев“ е изложбата "Митове и легенди на моя град“ с подбрани творби от балканското квадринале в Стара Загора, която ще бъде официално открита на 6 септември.