Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, по традиция са включва в Европейската нощ на музеите и през 2023 г. И в Галерията, и в нейния филиал - Художествения музей "Георги Велчев" на 13 май ще могат да се посетят с вход свободен няколко изложби, ателие за художествена фотография, лекция и концерти. Това съобщиха от пресцентъра на галерията за "Фокус".

В Градската художествена галерия на разположение на посетителите от 18:00 до 24:00 ще бъде постоянната музейна експозиция, която проследява художественото развитие на българското изкуство от края на XIX век до наши дни. Тя е разположена на втория и третия етаж в сградата на галерията и представя творби на живописта, скулптурата, графиката, художествената инсталация, видео арта.

Представени са две изключително ценни колекции – колекция от портрети на делегати, подписали Вестфалския мирен договор, на фламандския художник от XVII век Анселм ван Хуле (1601-1674), дарена от дипломата Иван Станчов, и колекция от шестнадесет произведения на художника-символист Борис Георгиев от Варна (1888-1962), чието име носи Градската художествена галерия, дарение от дъщерята на художника Вирджиния Джакомети. 

Ще могат да се посетят и гостуващите експозиции на първия етаж в сградата на Галерията - "По вълните" IV - изложба скулптура и рисунка на Радостин Дамасков.

Повече за изложбата откриете: ТУК

"Далеч от Африка" - изложба на театралния режисьор Елена Панайотова и професионалния фотограф Атанас Кънев ТУК , както и изложба на зрелостници от НУИ "Добри Христов" Варна.

За деца и младежи е предназначено Ателието за улична фотография от 10:30 до 12:30 - свободен уъркшоп, воден от Атанас Кънев. "Приложен театър от България до Африка" е темата на лекцията на Елена Панайотова, която ще бъде последвана от разговор с двамата съавтори на изложбата "Далеч от Африка" Елена Панайотова и Атанас Кънев. Събитието е от 16:00 ч. до 17:30 ч., също с вход свободен.

Два концерта ще обогатят културната програма на Нощта на музеите в Градската художествена галерия. Първият е матине на хор "Анима" с програма от произведения на Хайдн и Моцарт от 11:30 до 13:00, а вечерта от 18:00 до 19:30 е концертът "Споделено пространство" на възпитаниците на специалност "Ударни инструменти" от НУИ "Добри Христов" - Варна. И двата концерта са с вход свободен.

Художественият музей "Георги Велчев" ще отвори своите врати със свободен вход от 18:00 до 24:00 и ценителите ще могат да посетят представителната експозиция от 70 художествени произведения на Георги Велчев (1981 – 1955) - един от най-големите майстори маринисти в българското изкуство. Експозицията включва серия живописни картини със селски и градски мотиви от 1930-те години, автопортрети от Германия, Франция, Канада, България, както и най-добрите морски пейзажи на живописеца от 1930-те – 1940-те години.

В същите часове в Ателие "Георги Велчев" ще може да се види самостоятелната изложба живопис на Спас Спасов със заглавие "Земята". Повече за изложбата открийте ТУК.