60 нови електробуса и 85 превозни средства "Соларис", също част от новия автопарк във Варна, ще подменят всички стари автобуси в града. Няма да има повече от старите автобуси по линиите. Това съобщи Николай Антонов, изпълнителен директор на "Градски транспорт"-Варна пред Радио Варна. Превозните средства, 60 на брой, ще бъдат снети от експлоатация и бракувани. Билетната им система вече е поставена в новите возила, каза още той.

Все още има недостиг на шофьори за автобусите от градския транспорт във Варна, съобщи Николай Антонов. В момента близо 350 са водачите на автобуси и тролеи по варненските пътища, което със 70 по-малко от оптималната бройка, необходима за тяхната работа, каза Антонов. Колкото дойдат, толкова се пенсионират, допълни той. Заплатата на шофьор от градския транспорт във Варна е 1 500 лв. (основна). 

Батериите на електрическите превозни средства трябва да издържат през целия дневен маршрут, а идеята е батерията цял ден да може да работи и вечер да се зарежда, поясни Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона". При електробусите не може да се позволи енергията да падне до нула, минималните проценти са 20, каза още той.