Навръх Великден в Русе разцъфтя един от най-красивите паркови храсти, известен като Дървото на Юда.

Другото име, под което то е известено в литературата е Дървото на познанието. В специализираната литература Дървото на Юда е популярно като "церцис". Красотата му е вдъхновила Лев Толстой и той го описва при завръщането на княз Болконски в родовото му имение в романа “Война и мир". Арчибалд Кронин пък го използва за заглавие на един от романите си". Специалистите са категорични, че Дървото на Юда е един от най-красивите образци в зеленото градско пространство.

В Русе е сравнително масово разпространено в районите около Пантеона на възрожденците, бул. "Съединение“, Механотехникума, Парка на младежта и други, предава TVN.

След цъфтежа Дървото на Юда върже плод като бобови шушулки в кафяв цвят с дължина от 10 см. и широчина от 2 см. Не се консумира. Широчината на листата са 14 см, а дължината 11 см. Храстът расте бавно, живее около сто години. Произходът му е от Северна Америка и Югоизточна Азия. У нас е пренесен в края на 19 век от Средиземноморието. От растението се получават багрилни вещества.