Международният музикален фестивал "Варненско лято“, който вече четвърта година гради авторитета на своя симпозиум, отбеляза още едно успешно издание на научния форум. От 4 до 6 юли в Градската художествена галерия на Варна именити европейски музиковеди представиха своите проучвания на тема “Френски модернизъм и възприемането на френската музика във Виена и Берлин в началото на 20. век". Това съобщиха от ММФ "Варненско лято".

Участниците от Франция, Австрия, Германия и България с водещ модератор проф. Хартмут Кронес от Виенския университет представиха свои теоретични изследвания и дискутираха по тях. Сред темите на презентациите бяха връзката на френските композитори, сред които Дебюси и Равел, с представителите на Нововиенската школа Шьонберг, Берг и Веберн, както и влиянието на френската школа върху българските композитори Марин Големинов и Любомир Пипков. От българска страна ко-модератор беше Лили Големинова, внучка на Марин Големинов. По време на лекциите и дискусиите звучаха творби от Любомир Пипков и Марин Големинов в изпълнение на млади музиканти.

Три вечерни концерта продължиха пред публиката на ММФ “Варненско лято" темите на симпозиума с изпълнения на произведения, избрани на базата на концертните серии на Дружеството за частни музикални изпълнения на Шьонберг. Тези концерти бяха високо оценени от познавачите и се превърнаха в емоционална поанта на симпозиума.

ММФ "Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства "Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен театрален фестивал "Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на САЩ в България, Посолство на Хърватия в България.

С подкрепата на хотел "Черно море", курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена", ресторант "Морска тераса“ , Ресторант "Мистър Баба“, ресторанти "Стария Чинар“, клуб "Ментол“, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими имоти.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна агенция, Moreto.net, Ти Си Варна, Нова Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание "Култура“.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на сайта: www.fccvarna.bg