Ремонтът на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД, която беше открита с официална церемония, струва около 800 000 лева и включва цялостно обзавеждане, оборудване, промяна на инфраструктурата. Поставянето на климатична инсталация е "гвоздеят“ на целия ремонт, защото ръководството на болницата отдавна мечтае постепенно да климатизира хирургичния блок.

"Програмата ни е такава, че започнахме от 12 етаж. Ще продължаваме поетапно надолу по етажите, докато в рамките на няколко години успеем да климатизираме всички болнични стаи“ - сподели пред камерата на "Фокус" изпълнителният директор на университетската болница проф. д-р Карен Джамбазов.

По стените на коридорите има картини и навсякъде звучи лека приятна музика, което е по идея на самата клиника. Условията за пациентите са по-добри, което означава, че болницата отново ще е предпочитана и в специалността кардиология.

Средствата за ремонта са собствени на болницата. "В последните години успяхме да приключим с т. нар. Просрочени задължения. Нашата болница вече има достатъчно ресурс, за да може да си позволи да изгражда нови сгради, нов сграден фонд, да преоборудва съществуващите помещения. Разбира се, и с помощта на капиталови средства, които получаваме и занапред се надяваме да получаваме, когато става въпрос за сериозна апаратура – там вече разчитаме на правителството и на държавата“ – каза проф. Джамбазов.

Строителството на Детската болница и паркинга с хеликоптерна площадка напредва.

"Това са едни от най-големите постижения, с които аз съм изключително горд. Детската клиника е на етап, в който сградата вече започва да се оформя и предстои изграждането на топлата връзка между новата сграда и хирургичния блок. Ще прехвърлим онкологичните пациенти от другата база, както и детската физиотерапия. На по-късен етап планираме да прехвърлим и "Медицинска генетика“, която е тясно обвързана с дейността на детската клиника, но тук ще ни трябва друг ресурс“ – коментира в интерюто той.

Оборудването ще бъде закупено с лични средства на болницата, но се кандидатства и по различни програми. Вече е коментирано да се направи и вътрешен интериорен проект. Срокът за построяването е 24 месеца, от които са минали половината.

За изграждането на паркинга и хеликоптерната площадка, се ползва инвестиционен кредит. "Това само по себе си е голямо постижение, защото болница като нашата да си позволи кредит, не да си покрива задължения, а за да строи корпуси и нови сгради – това показва добро финансово здраве“ – обясни Джамбазов.

На хеликоптерната площадка е предвидено да могат да кацат и натовски хеликоптери, които са много по-тежки от обикновените медицински хеликоптери. Тя ще подлежи на специален режим на лицензиране, което предстои да се случи в рамките на 12 месеца напред. Площадката ще има рампа, която ще влиза директно в спешното отделение. Екипите за обслужване на пациенти по въздух вече са създадени.

Болницата развива и още един проект, който касае бившия хранителен блок. Дълги години той се е ползвал като търговски обект за продажба на мебели, но чрез средствата от инвестиционния кредит ще бъде преустроен и там ще бъдат настанени клиниките по нефрология и по хемодиализа. Най-вероятно в тази сграда ще бъде ситуирана и болничната библиотека, която пък ще обслужва студенти, специализанти и всички лекари. Планира се в следващите години да се изгради още един нов корпус, в който ще настанят евентуално намиращите в базата на "Васил Априлов“ клиниките по микробиология и лабораторните изследвания. В другата база ще остане лъчетерапията, която има сериозна апаратура.

Чуждестранни студенти в Пловдив имат по-голям досег с клинични случаи, което много пъти в обучението в други държави липсва. "Там е вече толкова сложно да стигнеш до пациенти, а при нас все още е по-реално обучение и това е един от плюсовете“ – обясни проф. Джамбазов.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!