Засилено е полицейското присъствие в района на село Логодаж заради протеста на прирордозащитниците срещу заповед на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов за събарянето на постойките /клетките/ в Център за временно настаняване на пострадали животни "Оскар и Лора 2019“ Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

По време на пресконференция кметът Илко Стоянов заяви, че това не е приют, а е депо за разпространение на кучета из целия град. "Това никога не е било приют, не е поискано да е приют. Никога не е имало заявление това да се случи. Аз прилагам закона. Протестът в момента е срещу закона“, каза още той.

Кметът припомни, че преди няколко месеца е била проведена съвместна акция с полицията, при която е установен лек автомобил, в който са превозвани две кучета от Центъра за временно настаняване, които е трябвало да бъдат пуснати в района на гробищата.

"Издадох заповед за проверка и бе установено, че всичко във въпросния приют е незаконно. В момента от мен се иска и ми пишат е-майи да не се прилага закона. Няма да допускам изключения, защото в противен случай ще започнем да живеем срещу закона. Имаше подписка в ж.к "Запад“, че незаконно живеят хора - наркомани и други. Отидохме премахнахме мястото.Трябваше да го оставим ли?“, попита кметът на Благоевград.

Според градоначалникът въпросните кучета се пускат в града и хапят децата. Стоянов подчерта, че той категорично няма да допусне това и ще защитава жителите на общината.

"Никой не посяга на кучета от въпросния "приют“. Клетките, в които са държани са с ненормални условия. Жестокост към кучета. Преди месец взехме 11 кучета от "приюта“. Състоянието им значително се подобри“, коментира Стоянов.

Общинският кмет подчерта, че няма нито един документ за този приют. Установено е, че теренът, върху който е изграден е собственост на фондация "Оскар и Лора 2019“, но същите не са поддавали документи и не са поискали от общината узаконяване на мястото.

"Мястото, от където се разселват кучета в този град, не може да съществува. Нямаме против да се направят частни приюти, дори ще съдействаме, но трябва да има регистър. Кучетата да се завеждат по съответния ред“, уточни Стоянов.

По време на пресконференцията стана ясно, че след събарянето на постройките ще се предложи на протестиращите да осиновят обитателите му, ако откажат, Общината ще се погрижи за кучетата, като същите ще бъдат настанени в общинския приют. За същите ще бъдат положени всички необходими грижи.