Басейнова дирекция "Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда извършват днес пробонабиране от три брегови пункта в крайбрежните морски води в Приморска Добруджа – Дуранкулак, Шабла и Калиакра (плаж Болата), предаде репортер на "Фокус". Необходимостта от следене на качеството на морската вода е свързана с инцидента с язовир "Нова Каховка“ в Украйна. 

Първата проба е от пункт Калиакра (плаж Болата) с географски координати:  28°28'12,43" Е 43°22'51,74" N. Второто пробонабиране е от пункт Шабла с географски координати: 28°36'14,63" Е43°32'05,02" N. Третата проба е от пункт Дуранкулак с географски координати: 28°34'21,45" Е  43°41'54,91" N. Това съобщиха от Басейнова дирекция "Черноморски район“.

От месец юни 2022 г. изследваните показатели - тежки метали, нефтопродукти и два радионуклида, досега не показват превишение на нормите. Това заяви пред журналисти на плаж Болата Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район“. Последно взетата проба преди днешния ден е била непосредствено преди взрива на язовир "Нова Каховка“, през май. Новите проби от днес са с добавени допълнителни показатели за изследване - пестициди и други вещества, които се очаква да бъдат налични в морската вода. 

В зависимост от конкретните показатели варира времето на получаване на резултатите от пробите, посочи Явор Димитров. Анализите се извършват в лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда. Най-рано след седмица ще има предварителни резултати. Досега мониторингът на морската вода е правен веднъж на сезон, сега ще бъде всяка седмица на определените брегови точки. Морските точки поради спецификата на достъпа - веднъж месечно, каза Явор Димитров. 

Разстоянието между изследваните пунктове по морския бряг е около километър - километър и половина.

Жулиета НИКОЛОВА