Директорът на Областната дирекция на МВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев награди спасителите на 16-годишното момче, което пострада в Пампорово в началото на февруари, предаде репортер на "Фокус“.

Той отбеляза, че доброволците, заедно със звеното на ски-патрула на "Пампорово АД“, Панинската спасителна служба и ски патрула на ОДМВР – Смолян на 5 февруари са открили и спасили 16-годишно момче в Пампорово. "Всички те заедно като един екип успяха и спасиха един човешки живот. От името на професионалното и политическото ръководство на МВР имам честта да ги поздравя за характера, която проявиха и героизма в този момент, защото успяха да спасят този млад човек. От името на ръководството МВР награждавам с награди за доблест и героизъм служителите от звено "Снежен контрол“ ски-патрул към "Пампорово“ АД, БЧК – спасителите от Планинската спасителна служба в Пампорово, доброволците - Петър Моллов, Мария Михтарева, Емил Бахов, Росен Михайлов, Никола Рашков, Николай Адев, както и на Красимир Рабушев и Стефан Илчевски от ски-патрула на ОДМВР - Смолян. Тези хора направиха и невъзможното един млад човек да бъде жив. Благодарим им“, посочи ст. комисар Пачеджев, след като връчи грамотите и отличията на спасителите.

Един от доброволците, Петър Моллов, който пръв е стигнал до пострадалото момче, разказа, че заедно с останалите са любители на зимните спортове повече от 20 години. "Караме и в горите и затова бяхме извикани, за да помогнем в издирването на момчето. Дадоха ни един район, в който да търсим и спрямо информацията подадена от него на майка му, преди връзката да прекъсне, тъй като той е бил дезориентиран. Температурите бяха под минус 12 градуса. Ние се разделихме на малки групи, за да търсим в гората и всеки намери следа и тръгна по нея. Когато минавахме наблизо до него, нещо вътрешно ми подсказваше да ходим там по-бавно и наистина успяхме да чуем неговите викове. Той беше в много труднодостъпно място и зад много дървета. Когато го открихме, клепачите му бяха затворени, имаше рана на главата, беше без шапка и ръкавици, на 30 метра по-надолу от пистата и беше премръзнал. След удара в дървото вместо да се качи 5 метра нагоре към пистата, той дезориентиран е тръгнал надолу“, разказа Петър Моллов. Той допълни, че са го познали по описанието. "Изпитах огромна радост като го открихме. Мястото беше труднодостъпно, свалих му якето сложих му моето, както и ръкавици и шапка, за да може малко поне да се стопли. 5 минути по-късно дойде и спасителната служба, които през гората в трудния район го изнесоха на носилка“, допълни Моллов.

Той отбеляза, че според тях, момчето е излязло от пистата, тъй като е загубило контрол и без да оставя следа в снега от пистата се е ударил директно в дървото, като ударът е бил доста силен. "Каската беше деформирана, маската счупена, разранила му е лицето. Ударил си е и коляното, защото и там е имал проблеми“, добави Моллов и уточни, че такъв инцидент може да се случи на всеки, защото не може всички места напълно да се обезопасят и да се предпази всеки от подобна ситуация.

"Ние сме част от всички тези хора, които обичат планината и всеки би помогнал в такъв момента, защото всеки от нас може да е в тази ситуация. Караме и извън писти. Търсим нещо повече от спорта и адреналина. Затова е хубаво да има снежни паркове, където много по-безопасно е да постигнеш адреналина в обезопасена среда. Има го по света и се практикува. Тук имаше, но сега няма“, посочи още Моллов.

В заключение, ст. комисар Пачеджиев каза още, че 16-годишното момче вече е добре. Все още е в болница, предстоят му още операции, на е извън опасност и е във форма. "Пожелахме му бързо оздравяване и отново да дойде кара ски в Пампорово“, каза още директорът на полицията в Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА