Победителите в конкурса за есе и кратко видео на тема: "Европа – граници и мостове", организиран от Първа езикова гимназия, бяха официално обявени на тържествена церемония в Музея за нова история на Варна. Инициативата се провежда под патронажа на Емил Радев, член на Европейския парламент и възпитаник на училището, който за девета поредна година награждава отличените ученици. Това съобщиха от офиса на евродепутата за "Фокус".

В конкурса за есе голямата награда спечели Румяна Цветкова от ХI "ж" клас, а на второ и трето място бяха класирани абитуриентите Емануела Димитрова и Иван Иванов. Присъдени бяха и две поощрителни награди – на Елица Иларионова и Пресиян Янков.

В конкурса за кратко видео първото място зае Никола Стамов от ХI "г" клас. Втора е Симона Вълчева от ХI "в" клас, а третата позиция журито отреди на Андрей Костов от VIII "г" клас.

Директорът на гимназията Ангел Митев поздрави участниците и благодари на евродепутата Емил Радев, че превърна в традиция своята подкрепа за инициативата, посветена на Деня на Европа. "Конкурсът ангажира прекрасните ни ученици с теми, които са важни за тяхното бъдеще – осмислянето на границите и начинът да се хвърлят мостове", изтъкна той, като припомни, че гимназията е сред училищата – посланици на Европейския парламент.

Евродепутатът поздрави педагогическия колектив на Първа езикова гимназия за усилията да възпитава у младите хора национално самосъзнание, но и самочувствието на европейци с широк кръгозор. "Давайте най-доброто от себе си, защото това е мостът към успешната реализация", пожела Емил Радев в приветствието си към участниците. Той сподели с присъстващите, че победителка в предишно издание на конкурса само преди няколко месеца е била на стаж в офиса му в Европейския парламент. "Качественото образование, което получавате, дава възможност за добро професионално развитие. Имате подготовката да покорите академичните върхове в Европа, но после се върнете в България, защото тя има нужда от Вашите знания и енергия", призова в обръщението си към младите хора Емил Радев.

В рамките на церемонията бяха представени част от есетата и видео историите, отличени в конкурса. В тях младите хора споделят вижданията си, че Европа е част от пътя, който всички ние трябва да извървим и който не носи само привилегии, но и отговорност. С творбите си учениците отправиха послания за мир и солидарност, за преодоляване на омразата и предразсъдъците, които чертаят дълбоки разделителни линии в обществото.

Специални благодарности бяха отправени към домакините на събитието – екипа на Музея за нова история на Варна, предоставил възможност награждаването да се състои в уникална атмосфера.

"Мястото, на което се намираме е символ на възраждаща се Варна след дългите столетия на османско робство. Музейната ни експозиция отразява време на динамични промени, когато варненци се разделят с ориенталското наследство и усвояват опита и достиженията на модерния европейски свят", коментира Кристина Спасова, уредник в музея. Тя запозна учениците с любопитната история на един от емблематичните експонати на музея – френския роял Плейел, с който през 1926 г. във Варна се откриват Първите български народни музикални тържества.

"Ценният инструмент, на който са свирили изпълнители като Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Петко Стайнов, е символичен мост към провеждането на едни от най-старите в България и Европа музикални тържества, прераснали в ММФ "Варненско лято" и допринесли за културния облик на Варна", разказа Кристина Спасова.

Сред гостите на събитието бяха представители на дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна, на Училищното настоятелство и Обществения съвет към гимназията, на центъра "Европа Директно" в морската столица.

Утре Първа езикова гимназия ще се включи и в регионалната среща на училища посланици, която Информационното бюро на Европейския парламент организира във Варна. Във форума, който ще се проведе в актовата зала на варненската гимназия, ще вземат участие представители на девет училища от Североизточна България.