Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране събра креативни участници и гости за дванадесети път, предаде репортер на "Фокус". Поради лошо време, събитието се провежда в Културен център "Стара Загора“, което не попречи на ентусиазираните ученици да покажат най-добрите страни на своите училища.

"За дванадесета година откриваме професионалната панорама, която е насочена към цялата старозагорска област. Убедена съм, а и практиката показва, че точно това е мостът към младите, които търсят своята реализация. Знам, че на това място много младежи ще намерят своя път, защото това, което се предлага в Стара Загора, е истинска палитра от професии и възможности“, каза по време на официалното откриване зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова. "Благодаря на всички участници, разгледах с интерес и гордост всяко едно представяне на училищата. Сигурна съм в успеха на панорамата и знам, че ще плените много бъдещи възпитаници“, похвали участниците Надежда Чакърова.

Приветствие отправи и председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов. "Всяка година областната панорама става все по-ефективна и полезна, за да могат учениците и техните родители да  направят информиран и точен избор на професия. Увеличаващият се брой фирми, които я подкрепят, показва нарастващия смисъл и роля на професионалното образование за развитието на икономиката на Стара Загора, особено в тази сложна обстановка“, каза Олег Стоилов. Той припомни и други важни събития, провеждащи се в Стара Загора, свързани с професионалното образование. "Преди месец се проведе конференцията Zara Tech Spring, с която градът се позиционира като водещ в ИТ сектора в страната. Скоро завърши и WorkIn Stara Zagora – формат, който представя водещи старозагорски фирми по атрактивен начин пред младите. Европейският цифров информационен хъб "Загоре“ развива много сериозен ИТ потенциал в Стара Загора, който ще може да бъде използван от вас младите“, допълни той.

Председателят на ТПП-Стара Загора съобщи и за мащабно събитие, което ще се проведе на 25 октомври в Sofia Tech Park, където ще има представяне на старозагорската индустрия и наука в сектора на космическите технологии. В него отново ще могат да участват и ученици.

Началникът на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова-Стоянова също поздрави участниците за добре свършената работа и им пожела успех през двата дни на панорамата.

Панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение, за новостите, както и за нуждите на бизнеса в региона.

Участници са 9 професионални гимназии, 2 средни училища, Спортно училище, Музикално училище, Тракийски университет и техните бизнес партньори. Те се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и демонстрации. Това са НПГВМ "Иван Павлов", ПГЕ "Джон Атанасов", ПГЕТ "Г. С. Раковски", ПГМТТ " Н. Й. Вапцаров", ПГОХ "Райна Княгиня", ПГСАГ "Лубор Байер", ПГСД "Инж. Н. Ранчев", СУ "Иван Вазов", СУ "Христо Ботев", Спортно училище "Тодор Каблешков", НУМСИ "Христина Морфова", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", ПГКНМА "Проф. Минко Балкански", Тракийски университет Стара Загора, Европа Директно и Център за кариерно ориентиране при Център за подкрепа за личностно развитие.

В крак с развитието на дигитализацията, за пета поредна година се провежда и виртуалната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.  В нея участват всички училища, осъществяващи държавен план прием за 8 клас в област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите за учебната 2024/2025 г., а фирмите популяризират дейността си и възможностите за реализация. Видеата са публикувани на фейсбук страницата на събитието https://m.facebook.com/100064056853282/. 

Официални гости на откриването бяха още Ива Радева, областен управител на област Стара Загора и нейният заместник Теодора Нончева, Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Иванка Петкова, старши експерт в РУО-Стара Загора, Добромира Йотовска, ръководител на Европа Директно, Златица Радева, директор на ЦПЛР-Стара Загора, директори на общински и държавно училища.

Събитието се организира от Община Стара Загора, Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Център за подкрепа за личностно развитие, Клуб на работодателя и Международен младежки център – Стара Загора.