Този уикенд Фестивалът "От Августа Траяна до Боруй“ потопи гостите в магията на отминалите времена, предаде репортер на "Фокус". По време на откриването му в събота, заместник-кметът с ресор “Култура и туризъм" Милена Желева припомни, че той е част от редица събития, организирани по повод Европейската нощ на музеите.

“Това е първият подобен фестивал, който ще стане традиция за Стара Загора. Днес и утре ще бъдем свидетели на това как в древността хората са живели, хранили са се, какво са обличали . Убедена съм, че на старозагорците и гостите на града това ще им бъде изключително любопитно", каза Милена Желева.

Директорът на Регионалния исторически музей под липите Петър Калчев изказа радостта си да види Античната улица толкова жива. “Това е търговската улица на древната “Августа Траяна". Градът ни е наследник на една богата култура и се надявам, че всички гости ще се докоснат до бита, традициите, изкуството и това какъв е бил животът по нашите земи", допълни Петър Калчев.  

Началото на фестивала бе дадено с атрактивно дефиле на участниците, преминаващо през главната улица на Стара Загора. Редица дейности са предвидени за най-малките, които ще могат да майсторят в работилници за керамика, обработка на кожа, ковачница, антични настолни игри, изобретения и др. 

Воини от Античността, както и от ранното и късното Средновековие посрещат най-любопитните да се докоснат до тях, а сутрешната програма показа на гостите как е изглеждала модата от миналото, чрез атрактивно дефиле.  

Съботната програма завърши с концерт на групите "Ксана“ и "Летящи номади“ от 17.00 часа. Всичко за бита и традициите в миналото показаха и в неделния ден. Организатори на фестивала са Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора. Входът е свободен.