Над 450 деца от Смолян се включиха с радост и голям ентусиазъм в работилниците за изработване на мартеници, които се провеждат в Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, от 20 февруари и продължава и днес. Това съобщи за "Фокус“ Анна Болгурова – музеен педагог в културната институция.

По думите й, в работилниците участват деца от начален курс на всички училища в Смолян, както и деца от детските градини. Най-малките участници са били малчугани от втора група, които са се справили чудесно с изработването на мартеници, посочи Болгурова.

Тя припомни, че мартенските ателиета за изработване на родопските мартеници през последните години са се превърнали в традиция. Тази година идеята е да се направят мартеници за входната врата на дома. "Всяко дете се носи в къщи традиционно изработена родопска мартеница от естествена вълна и конци с цветовете на Родопа планина. С тях децата украсяват входните си врати, а мартениците ще предпазват тях и семействата им от зли сили и уроки“, поясни музейният педагог.  

Освен да изработват мартеници, по време на работилниците, децата се запознават и с поверията за празника на Баба Марта, както и традициите и вярванията в Родопите, свързани с него. В музея има и специално подреден кът, в който децата и посетителите на музея може да видят експонати, свързани с жизнерадостния празник Баба Марта.

Нели ГЕРГЬОВСКА