Повече от 3000 великотърновци и гости на старата столица от България и чужбина посрещнаха Възкресение Христово на върха на крепостта Царевец. От Община Велико Търново уточняват за "Фокус", че както по времето на Второто българско царство, така и във великденската нощ на 2023-а година пред Патриаршията музей бе отслужено Пасхалното богослужение. Службата води великотърновският митрополит Григорий.

Както всяка година, кметът на Велико Търново Даниел Панов и семейството му също посрещнаха Великден на Царевец. Точно в полунощ звън на всички камбани обяви настъпването на Възкресение, а пред Патриаршията в крепостта бе изнесен Благодатният огън. Последва факелно шествие до Катедралния храм. На площад "Цар Асен I" всеки можеше да си вземе осветено яйце и парче козунак, осигурени от Общината и дарители.

"Възкресение Христово е най-голямото чудо в историята на човечеството, но и послание към всички ни - да следваме заветите на Христос. Да бъдем добри в мислите и в делата си, сърцата ни и душите ни да са отворени за доброто. Нека сме благодарни за това, което имаме. Нека имаме силна вяра. Нека си прощаваме взаимно и най-вече – нека винаги да подаваме ръка на хората в нужда", коментира кметът Даниел Панов.

Стотици вярващи се включиха и в службата за Второ Възкресение навръх Великден в църквата "Възкресение Христово".

Празничната програма на Великден във Велико Търново продължава с 

Великденски концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра“ пред Общината. Ще има и празничен концерт на DEEP ZONE Project – ремикс на златните БГ хитове със съвременно звучене и парти на открито с DJ Диан Соло – в 19:00 часа пред Общината. Подарък за всеки ще е 10-часов дигитален албум с авторска музика и ремикси на DJ Диан Соло. Програмата приключва с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина“ – в 21:00 часа пред крепостта Царевец.