На 25 март, Благовещение, в село Турия ще се проведе Националният фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия". Това съобщи за "Фокус" зам.-кметът на Община Павел баня Йордана Енева. Фестивалът е част от богатата програма за Чудомировите празници в Община Павел баня

Традиционно в "Старци в Турия" се включват кукерски състави от цялата страна, които в продължение на няколко часа дефилират пред събралата се публика и всеки представя характерните за региона, от който пристига, кукерски игри и маски. Целта е да се представи в цялата й пъстрота маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетни празници, да се популяризира тази традиция и да продължи предаването й от поколение на поколение.

"Ще се включат над 1200 кукера. Кметът Иса Бесоолу държи изключително много на тази традиция и помага много на местните състави не само по време на "Старци в Турия“, но и във връзка с техните участия в други фестивали в страната", каза Енева.

В "Старци в Турия" ще участват над 25 групи от цялата страната, които ще представят маскарадната традиция на своя регион. Времето, за което всяка група ще има възможност да се представи, е 10 минути. Йордана Енева отблеляза, че специално жури ще даде своята оценка,а наградният фонд е впечатляващ. Националният фестивал има конкурсен характер, като сред категориите за номинации са: награда на кмета на Павел баня Иса Бесоолу, награда "Иван Загоров", награда за цялостно представяне – първо, второ и трето място, награди за автентични маски, костюми и персонажи – първо, второ и трето място, “Чудомирова награда" за най-атрактивен и жизнерадостен състав.

"Старци в Турия" се организира от 60-те години на миналия век, когато е имало само Национален фестивал в Перник и Национален фестивал в Турия. Продължаваме традицията, като за последните години вървим нагоре. Кметът на общината обръща внимание на всички културни клубове - кукерските състави, клубовете на пенсионера, читалищата. Ще участват всички кукерски състави на Павелбанска община, но те няма да участват в класирането и награждаването, а ще се включат за удоволствие", подчерта зам.-кметът.

Началото на Националния фестивал за маскарадни игри "Старция в Турия" ще бъде дадено в 10.00 часа на площада на селото. В 10.15 часа ще започне дефилето на кукерите, а в 14.00 часа ще бъде награждаването. 

Рени АТАНАСОВА