От днес започват Чудомировите празници в Община Павел баня, предаде репортер на "Фокус". Те ще бъдат открити със срещата на минало и настояще в интерактивния исторически център. В 13:30 ч. НЧ "Напред – 1903" в града ще бъде домакин на Чудомировите герои и учениците от местните училища. Вечерта в 18:00 ч. на сцената в читалището гостува театралната постановка на Драматичен театър – Търговище "Под масата" с участието на Васил Драганов, Божидар Попчев и Любомира Стефанова – опитни актьори, които поемат предизвикателството на режисьора Владимир Петков да сътворят едно представление, изпълнено с много изненади и смях.

На 23 март в 14:00 часа площадното пространство пред къща – музей "Чудомир" в с. Турия ще се изпълни с Чудомировите герои, в които се очаква да се превъплатят децата от общинските училища в Павел баня и съседните общини. 

Кулминацията на празниците е в петък – на 24 март, в с. Турия. Местното читалище "Чудомир" ще представи спектакъла "Заговяване", в който е вплетена вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона. 

На следващия ден – в събота (25 март), ще се проведе Националният фестивал на маскарадните игри "Старци в Турия“. Очаква се участие в него да вземат над 30 кукерски състава от цялата страна. Събитието ще започне в 10:00 часа на площада в с. Турия. Самото състезателно дефиле е насрочено за 10:15 ч., а в 14:00 часа ще бъдат обявени и наградени победителите в "Старци в Турия".

Рени АТАНАСОВА