Света литургия бе отслужена на Велики Четвъртък в Катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица. Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи службата, по време на която великотърновският митрополит Григорий освети над 2200 яйца, съобщават за "Фокус" от Общината. Те ще бъдат раздадени заедно с повече от 200 козунаци в нощта на Великден пред крепостта Царевец, както и в църквата "Възкресение Христово“ след службата за Второ възкресение.

Яйцата и козунаците са дарени от фирмите "Консорциум Агробизнес“, "ЦБА Асет Мениджмънт“ и "Метро Кеш Енд Кери България“. В боядисването им се включиха екипи от ресторантите "Его“, "Панорама“, "Алегро“, Щастливеца“, "Янтра“ и "Севастократор“. Част от тях ще бъдат дарени на живеещите в домовете за възрастни хора във Велико Търново и в с. Балван, както и на няколко социални услуги.

"В Страстната седмица, си спомняме за тежкия път на Христос към Голгота, за страданията, които той понесе в името на всички нас. Затова нека сме смирени, нека си прощаваме, да сме благодарни за това, което имаме и най-вече – да подаваме ръка на хората в нужда“, обърна се към великотърновци Даниел Панов по време на службата.

За Великден зарадвани ще бъдат и повече от 600 жители на Велико Търново и общината, които ползват домашен социален патронаж. Екипът на социалната услуга приготвя специално меню с традиционни за празниците ястия, козунаци и над 1000 великденски яйца.