Националният конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров“ организиран от ДТ "Сава Огнянов“ Русе стартира днес своята работа по ателиета. Бюрхан Керим, Деян Ангелов от Северна Македония, и Михаил Цанков са тримата финалисти тази година. Това съобщиха от Драматичен театър в Русе.

"Вече се стремим конкурсът да бъде с международно участие и с устойчива формула, като много добре се възприе формулата да е под формата на ателиета“, каза при откриването директорът на Русенския театър Боян Иванов. "По този начин младите режисьори имат възможност да се видят с конкретни хора от трупата, с които после да работят. Защото освен плакет и грамота, ние реализираме най-добрата идея през следващия сезон“, допълни Иванов.

"Благодаря, че семейството запазва инициативата вече толкова години и мисля, че добрите идеи трябва да се изтъкват и запазват. Радвам се, че нашия град е домакин на такъв конкурс за млади режисьори“, сподели кметът Пенчо Милков при откриването. Боян Иванов се обърна към него с предложение Националният конкурс за млад театрален режисьор от следващата година да влезе в Културния календар на Русе.

"Задачата ми беше трудна, защото постъпиха 11 качествени предложения“, коментира селекционерът Ина Шкарова. "Освен тези, имаше и други предложения заслужаващи сериозно внимание. Избраните имат различен професионален опит, като за мен това беше част от предизвикателството, за да живея с илюзията, че съм направила добрият. Темата е "Илюзии“ и точно тук, в тяхната позитивност, я припознах“, заяви Ина Шкарова.

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата "През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по "Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на "Излезе ангел от мъглата“ – по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата "Иванов“ от Чехов.

В съпътстващата програма на конкурса е представянето на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев "Монолог на режисьора“ днес, от 18:00 часа. На 20 юни, от 19:00 часа гостува актрисата Весела Бабинова с моноспектакъла "Пистолет в торнадо“, като входът е с билети на Камерна зала. На 22 юни, от 13:00 часа ще има дискусия "Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.

Показът на тримата финалисти започва в 19:00 часа на 22 юни в пространствата на Доходно здание, а веднага след това е награждаването.

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков ще бъдат оценявани от жури в състав: Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург, Румъния и Ивайло Ненов – режисьор. Публиката също ще присъди своята награда, чрез гласуване в събота, а награда за "Актьорско постижение“ ще бъде връчена от Фондация "Косьо Станев“.