На уникална гледка в морето станаха свидетели варненци, научи Varna24.bg. А именно - делфин! Красивата снимка бе качена в голяма Фейсбук група. 

Разходка с приятелче, пише жената, успяла да направи снимката.

Тези морски бозайници имат остро зрение, както под вода, така и над повърхността, а по слух превъзхождат човека въпреки малкия размер на ушите си. Слухът им служи също и за ехолокация. Когато са дресирани, делфините могат да долавят наличието на подводни мини, като се научават да търсят мините чрез ехолокация. Щом обученият бозайник намери такава, се връща до лодката и дава знак на хората, като бута топка с носа си. Тогава те дават на делфина устройство за локализация, което животното оставя обратно до намерената бомба.

Друг любопитен факт за делфините е, че те никога не спят. Или поне не в смисъла, в който ние си представяме. Докато спят, едната част от мозъка им и едното им око остават активни, за да виждат повърхността и да си поемат въздух. След това частта, която е била активна, си почива и всичко се повтаря.

Делфините живеят в малки или по-големи общности и демонстрират огромна привързаност към останалите индивиди от групичката си. Научно доказано е, че делфините са способни на чувства и страдат, когато почине член на семейството или общността им.