Днес от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ Олга Токарчук ще получи почетното звание "доктор хонорис кауза“. В традицията на церемонията писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Голямото събитие на Срещите ще бъде разговорът на Олга Токарчук и Георги Господинов, който ще се проведе в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала“.

Георги Господинов открехва леко вратата към темите, които са ни подготвили заедно с Олга Токарчук. Една от тях ще бъде тази за специфичната форма на писане, която се явява при романите и на двамата, за фрагментарността, за езика и какви са границите на жанра. Има ли литературата своя география, можем ли да говорим за Централна Европа като особено място, където принадлежат и Полша, и България?

Какви са интуициите им за бъдещето? Разбира се, ще стане дума за конкретното настояще, за войната в Украйна и за отговорността да си писател днес.

Олга Токарчук идва в София броени дни след официалното представяне на новия ѝ роман, първи след Нобеловата награда, и това е особена чест за българските ѝ читатели, посочва Георги Господинов, когото самата Олга нарича "моят литературен брат“. Двамата се срещат за първи път преди повече от 20 години и оттогава поддържат едно взаимно окуражаващо и вдъхновяващо литературно приятелство. В момента за вниманието на полската писателка се борят градове от цял свят, София е привилегирована да се срещне с една от най-интересните писателки днес.

Срещата между двамата писатели ще продължи и в разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.