Уникална фотографска изложба - "Изкуство без въглероден отпечатък“, беше открита в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя във фоайето на общинския драматичен театър. Главен двигател е ръководителят на школата "Новите майстори“, който през студените дни на месец февруари създаде "Леденият кръст“ край Кюстендил, разположен в язовир "Валого“. Тогава 13 кюстендилски фотографи, припознавайки творбата, са запечатали изграждането на ледената скулптура. Именно техните снимки са включени в изложбата, представяйки 57 вариации на кръста от ледения му период.

Авторът на скулптурата посочи, че става въпрос за Лендарт. Изкуство, което не рисува природата, а изкуство което е самата природа. "Преди една седмица екипът отидохме и 350 свещички покриха този, уж леден кръст. Стана кръст от светлина. Беше фантастична юнска вечер“, каза Евгени Серафимов. По думите му кръстът ще остане в язовира, защото сега предстои той да бъде от живи цветя. "Ние ще имаме различен кръст, всеки път – всеки сезон, без природата да чувства някакъв ущърб от това. Това е изкуството, когато можеш на едно място да кажеш различни неща, да зададеш различни въпроси и се надявам, че сме получили правилните отговори“, допълни Серафимов.

След откриването на изложбата се състоя и премиерата на документалния филм “Eco NOT Logical"  на Ярослав Ставрев, който показа проблема със замърсяването на водите в региона.

Венцеслав ИЛЧЕВ