На 16 и 17 юли 2022 г. край Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян" при брезнишкото село Гигинци ще се проведе народен фолклорен събор. Тазгодишното издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" ще се проведе на манастирските ливади за четвърти път. Основен инициатор на събитието е Негово високопреподобие архимандрит Никанор-игумен на светата обител.

И този път организаторите са се постарали да представят културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово. На откритата сцена "Гласовете на Граово" ще участват утвърдени и млади професионални и любителски изпълнители и състави предимно на граовски фолклор.

И този път се предвижда специално участие на Ансамбъл “Филип Кутев".

Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са събирали хората в миналото.

Съществена част от програмата на събора е участието на “Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Традиционният български поминък на Граовския край - животновъдството, ще бъде представен в съвремието - стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. За гостите на събора ще бъде приготвен курбан. Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед.

Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница "Камбанен звън" и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. Ще има ателиета, където ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. На специален щанд ще се предлага православна литература в издавани от манастира книги.

Съборът започна на 8 юли с колоквиум, посветен на туризма в област Перник.

Вход - СВОБОДЕН!

Никола Петков