На 15 април 2023 г. (събота) Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски“ в София, съобщиха от НСО.

Гражданите ще имат достъп до зоната от 20.00 часа през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 21.00 часа до 02.30 часа след полунощ ще бъде въведена забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната около храм-паметника.