Арфистката Деница Димитрова и цигуларят Иван Пенчев ще "разкажат" чрез музиката за всички краища на Европа от древността до днес, тази неделя - 18 септември, в артистичния дом на оперната певица Константина Петкова в село Пчеларово, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Публиката ще слуша византийска музика от I век, сицилианска и ирландска от Средновековието, творби от класиката. "Тези любими музикални теми ще бъдат поднесени със замах и въображение, надхвърлящи нормите на класическото творчество – с характерните за артистите новаторство и импровизация", посочват организаторите.

В концерта ще участва и 7-годишната арфистка Емма Роуз Кацари, лауреат на редица международни конкурси.

Иван Пенчев е един от ярките ни цигулари с множество концерти на най-големите български и европейски сцени. Той е ученик на проф. Йосиф Радионов и е лауреат на десетки международни конкурси, неколкократен носител на престижните награди "Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, "Музикант на годината“ на Българското национално радио, "Златно перо“ на Cantus Firmus и много други. Член е на Софийска филхармония и примариус на "Кварто квартет“ – един от най-престижните български камерни състави. Десетки са записите му в Златния фонд на БНР като солист, камерен изпълнител с "Кварто квартет“, в дуото си с проф. Димо Димов (пиано), с камерния ансамбъл "Камерата Концертгебау“ – Амстердам, и в дуото си с арфистката Деница Димитрова. Свири на уникален италиански инструмент от 1681 г. на Матиас Албани, предоставен му доживотно от фондация "Сердика“.

Деница Димитрова е международно призната арфистка. Тя е възпитаник на НМА "Проф. Панчо Владигеров“ и специализант при световноизвестната проф. Елизабет Бинош в Ница. Професионалният ѝ път минава през множество конкурси, има Първа награда на Международния конкурс UFAM – Париж (2005 г.), Втора награда на конкурса Revelation Muses – 2005 г., организиран от Операта в Ница, Втора награда на Международния конкурс "Музиканти на следващото хилядолетие“ – Скопие (2004 г.), лауреат е на Първия международен конкурс "Вера Дулова“ – Москва (2000 г.) и мн. др. През 2002 г. Деница Димитрова става една от 30-те млади арфисти от цял свят, избрани чрез предварителен конкурс за участие в цикъла концерти "Фокус върху младежта“ на Осмия световен арфов конгрес в Женева. Преподавател е по арфа в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“ и арфист в Софийска опера и балет.

Концертът е с начален час 11:30, както винаги с вход свободен при Маестрата и е част от поредицата "Срещи с изкуството в артистичния дом на Маестра Константина Петкова“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. 

Жулиета НИКОЛОВА