32-годишният И.И. от Монтана беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна. Мъжът ще бъде съден затова, че причинил по непредпазливост смъртта на своята приятелка, нанасяйки й средна телесна повреда, довела до гръдна травма и последвали от нея възпалителни процеси. Той е обвиняем за престъпление по чл.124, ал. 1, пр. 2 от НК.

И.И. и неговата приятелка живеели заедно във Варна след като се преместили от Монтана. На 9 март 2020 година двамата празнували рожден ден в дома на свой приятел. В един момент мъжът започнал да крещи на жената и я ударил. Тя паднала на земята, а той продължил да я рита. Намесата на рожденика, който се обадил на ЕЕН 112, спряла побоя. И.И. напуснал апартамента. Малко след пристигането на полицейския екип, пострадалата също си тръгнала без да потърси лекарска или друга помощ.

В следващите дни домакинът на празненството няколко пъти посещавал дома на И.И. и неговата приятелка. Мъжът забелязал, че здравето на жената всеки път било влошено, но тя отказвала да посети лекар. При последното си гостуване на 5 април 2020 година, той извикал такси без да чака съгласието на двойката и отвел пострадалата в болнично заведение. Тя била оставена за лечение, като била настанена в отделението по реанимация. Въпреки започналото незабавно лечение, 44-годишната жена починала същата вечер.

Причината за нейната смърт била гръдна травма и последвали я възпалителни процеси – в дясна плеврална област, гноен перикардит, сепсис. Ударите, които през месец март И.И. нанесъл на жената, довели до разстройство на здравето й и усложнения, които като не били лекувани навреме, станали фатални.

Предстои делото срещу обвиняемия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание "лишаване от свобода“ за срок от две до осем години.