Близо 40 деца от Кюстендил участваха в музейната работилница на тема "Коледен стан. Това съобщи пред "Фокус“ Мирослава Таскова, експерт към Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов“ – Кюстендил. Тематичната детска работилница е проведена в рамките на три дни.  Тя е представила един от най-старите занаяти – тъкачеството.

"Тежести за стан, открити при археологически проучвания, свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа. От този период интерес представляват и артефактите, използвани при тясно свързания с него процес предене. Това са керамични съдове с вътрешни дръжки, т. нар. "въртящи се купи" и прешлени за вретено. Регионален исторически музей – Кюстендил съхранява един от малкото открити на територията на България съдове с дръжка от вътрешната страна на дъното. Той е от обекта при село Слатино, Кюстендилско и датира от V-то хилядолетие преди Христа“, допълни Таскова.

По думите й от там е и изключително любопитният прешлен за вретено с врязани знаци, два от които изобразяват съзвездията Лебед и Голяма мечка. Вероятно праисторическите хора свързвали въртеливото движение на вретеното с "въртенето" на небето. Керамичният прешлен за вретено е с биконична форма. Горната половина на предмета е украсена с врязани знаци, два от които са повторени и уголемени върху долната половина. Според откривателя на предмета доц. д-р Стефан Чохаджиев двата знака изобразяват съзвездията Голяма мечка и Лебед. Предметът е от обект "Чардако" в село Слатино, Кюстендилско и датира от V хил. пр. Хр.   

"Близо 40 деца участваха в заниманията както индивидуално със своите родители, така и в групи, организирани от Основно училище "Св. Паисий Хилендарски", допълни Мирослава Таскова.

Венцеслав ИЛЧЕВ