В смолянското село Стойките се намира единствена по рода си в България експозиция "Гайдата древна и вечна“. Комплектувана е изцяло с дарения на предмети, вещи, документи, аудио, видео и фото материали, представящи гайдарското изкуство и народния занаят изработване на гайди от всички фолклорни области на България.

За двете години откакто е открит, Музеят на гайдата се радва на изключителен интерес както от български, така и от чуждестранни туристи, каза за "Фокус“ Мария Кисьова – председател на Народно читалище "Пробуда – 1903“, в което се помещава експозицията. "Музеят представя гайдарското изкуство от всички фолклорни области в страната. Едни от последните посетители са представители на Китайското посолство. Те обещаха, че ще доведат групи от Китай да посетят музея. През миналата година гайдарската експозиция е посещавана и от гости и от Франция, както и от много български туристи“, посочи Кисьова.

Тя отбеляза, че музеят работи всеки ден без понеделник от 10:00 до 17:00 часа. На 29 и 30 юни, когато в село Стойките ще се проведе Петият национален гайдарски събор, музеят ще работи до 20:00 часа. На място ще бъде и Лазарин Кисьов – синът на Апостол Кисьов, който ще бъде лектор на посетителите и ще разказва за гайдарското изкуство и експонатите.

Към днешна дата колекцията "Гайдата древна и вечна“ наброява над 250 движими вещи, сред които и идентифицирани по Закона за културното наследство движими културни ценности. Тя се отличава от останалите музеи по нестандартните художествени инсталации и компоненти, които представляват интерпретация на създаването на инструмента, както и неговите части, композирани в художествени скулптури и фигури.

Експозицията представлява комбинация между музей, художествена етногалерия и звукова постановка. Идеята на музея е да бъде интерактивен, за да осъществи емоционална връзка между звуко-визуално представената информация и посещаващите го. По този начин представяме не само експонати за съзерцаваме, а информация, възприемана като пълно сетивно преживяване.

Един от акцентите в музея е Стената на 333-те каба гайди. Тя е инсталация, представляваща съвкупност на имена на всички гайдари участвали в поставянето на рекорда на Гинес на голямото събитие през 2012 г. в зала 1 на НДК, град София. Имената са представени под формата на мозайка от малки парчета кожа, от която се изработва меха на инструмента. Мозайката е аранжирана около портрета на Апостол Кисьов. Този мащабен портрет изразява благодарността и възхитата от обединителят и учител Апостол Кисьов, чиято личност е главно вдъхновение за създаването на музеят.

В него има и Триизмерна висяща скулптура, изработена от пискуни на гайда, окачени на корда, които визуално образуват звуковата вълна на гайдата в цилиндър.

В музея в село Стойките може да се види и прожекция "Ручилен космос“ със стерео озвучаване, демонстриращ близостта на звука между ручилото на каба гайдата и естествените звуци на планетите в Космоса. Целта на създаването на прожекция е пряко свързана със сетивното въздействие между Гайдата и човекът. Всеки има възможността да влезе свободно в отделната стая, с усещането за преживяване в космоса под експерименталните звуци, съчетани от тези на ручилото и планетите.