Дамското присъствие в музикалните групи, които се представят в тазгодишното издание на Националния фестивал за ученически и студентски рок групи в Добрич, е осезателно и обещаващо, според журито. На пресконференция то сподели своите впечатления от участниците след двегодишно прекъсване на фестивала, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Председателят на журито Славчо Николов от "Б.Т.Р“ посочи, че сезонът и мястото - Летният театър на Добрич, позволяват младите хора да споделят себе си и да обменят музикален опит в един такъв формат. Звезди Керемедчиев от група "АХАТ“ изрази надежда, че този фестивал, започнал обещаващо преди пандемията, с времето ще набира скорост и ще се утвърждава в музикалния живот на страната, даващ поредното стъпало в музикалното развитие на младите рок групи у нас. Според него подобни начинания само биха могли да подпомагат младите хора в България и да бъдат контрапункт на всички лоши привички и тенденции сред тийнейджърите.



Познатият на всички в рок средите Наско от "Б.Т.Р“ подчерта, че организацията на фестивала е "страхотна“. Това е първото, което го е впечатлило предвид енергията на младостта на участниците. Музикантът е много впечатлен и от силното участие и то немалобройно на момичета и девойки в рок надпреварата. Той отбеляза много сериозния подход към музиката и музикалния инструмент от тяхна страна, което печели адмирациите на цялото жури и на публиката. Дамското присъствие във фестивала приближава 45 на сто от всички участници на сцената, което прави музикалното събитие още по-цветно, посочи Атанас Пенев от "Б.Т.Р“.



"Най-хубавото в този фестивал е не само това, че се изявяват млади музиканти, но че те се събират, за да правят музика, споделят музикалните моменти и "пътешестват заедно“. И се развиват заедно и това е едно от най-хубавите неща, което на нас музиката ни е дала - създали сме много приятелства, познаваме прекрасни хора по целия свят и това е благодарение на музиката. Надявам се тези деца да си дадат сметка за всичко това и да разберат каква привилегия е да си музикант“, каза Венко Поромански, барабанист на "Фондацията“, и добави: "Важно е да има такива събития и да научим хората да ценят това, което другите правят на сцената“.



Групите, взели участие в този фестивал досега, имат развитие в музикален и артистичен план с по-нататъшни изяви в популярни телевизионни шоу програми, филми и концерти с утвърдени и обичани рок банди, посочи Николай Нейчев, председател на НЧ "Добрич - 2017“, организатор на форума, който се осъществява с подкрепата на МОН. От тази година фестивалът е част от Националния културен календар. Това е предпоставка музикалните групи, които догодина станат победители, да имат право да получават стипендии от образователното министерство. Станалият вече традиционен в последната вечер "Концерт на журито“ има само едно единствено послание и то е, че музиката обединява хората и то в името на доброто.



Авторитетното жури определи победителите и тази година те са момичешката банда "SECOND TO NONE“ от Варна, които получават Голямата награда, "ГРАФИТ“ от Силистра са победители във втората възрастова група и Мария Жайворонок от Украйна е победител в групата на най-малките. Като поощрение група "Монолог“ от Сливен получава покана от "Б.Т.Р“ да открият концерта им в родния си град на 5 юли тази година. Днес е последният ден на фестивала, входът е свободен, свирят победителите и за финал - членовете на журито, заедно едни от най-обичаните български рок гласове и музиканти.



Жулиета НИКОЛОВА