На 6 януари от 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще бъде чествана 175-тата годишнина от рождението на поета-революционер. В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет "Родолюбие“.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе Десислава Шишманова – ръководител на РТВЦ на БНТ в Пловдив. Водещ ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

Очаква се да присъстват народни представители, кметът на Пловдив, областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, командването на Пловдивския гарнизон, политически и обществени организации, медии и граждани.

Преди това на 6 януари от 12:00 часа ще се извърши освещаване на бойните знамена пред катедрален храм "Успение Богородично". На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста.

Денят 6 януари започва с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без страх да се гмуркат в ледените води.

В Пловдив ще има литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.