Много настроение цари в парк "Лаута" в Пловдив, предава репортер на "Фокус" оттам. Причината - започналият народен събор. Официалното откриване бе снощи от 19:00 часа. Днес програмата продължава с множество инициативи и изяви, а за утре също са предвидени интересни събития.

"Фестивалът се разраства всяка година. Големината му вече е повече от километър. Изпълнители и занаятчии от цялата страна ще гостуват през тези 3 дни, за да покажат нашите невероятни песни, танци, бит и култура. Очакваме повече от 4 000 участници на големите сцени - много детски градини и училища са заявили участие, ще има уроци по танци, детска битова работилница, хоротеки на открито, концерти и още много изненади", каза кметът на район "Тракия"  Костадин Димитров.

Празничната програма тази година включва и много изненади и изпълнения на любими оркестри, изпълнители и състави - оркестър "Орфей" с ръководител Георги Янев, Здравко Мандаджиев, ансамбъл "Тракия", ансамбъл "Дилянка", "Големите гайди" и Стефан Янев, гайдарски състав "Орфей" от Чепеларе, музикално-танцова формация "7/8ми",  уроците по народни танци и етно кардио с "ПостАрт", танцова формация "Траийски дар", а в неделя фестивалът ще завърши с македонските песни на Иван Дяков.

Дясната лента на бул. "Санкт Петербург" е свободна за паркиране. Молим шофьорите за движение с повишено внимание и спазване на ограниченията. Ще бъде извършван постоянен контрол с камери за скорост, призовават организаторите.