Млади изпълнители на популярни песни от цялата страна ще мерят сили в голям национален конкурс, който ще се проведе в залите на Младежки дом - Варна този уикенд. За участие в XVI издание на НК "Морско конче“ се записаха общо 16 вокални групи, 10 дуа, триа и квартети, както и 127 индивидуални изпълнители от 22 населени места в страната, сочи официалната статистика. Това съобщиха за "Фокус" от ОДК-Варна.

До участие във втори тур, който ще се проведе на 24 и 25 юни, бяха допуснати 99 индивидуални изпълнители, 10 дуа, триа и квартети и 13 вокални групи. Журито, което ще оценява изпълненията, е с председател композиторът Страцимир Павлов. В оценяващата комисия влизат още Иван Кръстев, Виктория Динкова, Атанас Кателиев и Славина Калканджиева.

Целта на конкурса е да открива млади и талантливи изпълнители, както и да съхранява и популяризира най-добрите образци на българската популярна песен.

Конкурсната част, както и церемонията по награждаването на победителите, ще бъдат излъчвани на живо чрез платформата за лайв стрийминг на Фейсбук.

Организатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Община Варна и ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.