Абсолютна мизерия оставиха след себе си строители, наети да санират блок в район "Северен" в Пловдив, сигнализира читател на "Фокус".

Блокът е с административен адрес бул. "България" 45-47. От снимките, които читателят ни изпрати, се виждат камари боклуци, които стоят там месеци. На обекта не се работи от април и строителното скеле е зарязано от тогава. 

Парадоксалното в случая е, че това е блокът, в който живее кметът на "Северен" Стоян Алексиев. Преди година, когато беше даден старт на санирането, Алексиев каза, че са чакали три години да започне работата по енергийната ефективност.

Всъщност изолацията на блока е готова. Покривът обаче не е довършен и обитателите се притесняват от наводнения при обилни есенни дъждове. И естествено, да се почисти от строителни отпадъци. 

Изпълнител на обекта е "Парсек груп". Фирмата ще бъде санкционирана, тъй като не работи, заяви заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Припомняме, че идентичен проблем имаше и със санирането на блок на ул. "Жеравна" 1-3 в район "Източен". Символичната първа копка беше направена в същия ден, както на бул. "България" 45-47. Там също имаше сериозно изоставане в работата и строителят се разбърза чак след като общинския съветник Емил Русинов отправи питане в ОбС. 

Санирането на тези два блока се реализира по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Проектът "Подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в Пловдив" включва 5 блока, като останалите три отдавна са напълно завършени. 

Общата стойност на целия проект е 3 692 629 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Продължителността за изпълнение е 30 месеца и по договор дейностите трябваше да бъдат приключени до 4 юли 2023 г.