Медицинският университет в Пловдив откри официално академичната 2023/2024 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тържеството се състоя в двора на университета пред Аудиторния комплекс.

На него присъстваха кметът Здравко Димитров, зам.-кметът Стефан Стоянов,  пловдивският митрополит Николай,зам.- кметът Величко Родопски, бившите областни управители Ангел Стоев и Дани Каназирева, като академичното ръководство на университета включително деканът на Медицинския факултет проф. д-р Ангел Учиков и редица други официални гости.

Проф. Мариана Мурджева, която е ректор на МУ-Пловдив поздрави новопостъпилите студенти за смелостта да изберат тази професия и ги увери, че ще се обучават с помощта на най-модерната апаратура. Тя сподели, че за 5 поредна година МУ- Пловдив е на първо място в направление "Медицина".

Тя издаде, кои ще бъдат най-ценните им уроци "Да работите в екип, да бъдете личности и да се равнявате по най-добрите."

Слово по повод началото на учебната година даде и митрополит Николай

"Скоро ми попадна статия, че тук има най-много висши учебни заведения на глава от населението, но от това живота на българите не се подобрява. Това означава, че многото знание не е достатъчно, трябва морал, възпитание и висока нравственост. Аз вярвам, че избралите да учат тук осъзнават, че това не е професия, а е божествено призвание", каза той в речта си.

Катерина Томова Георгиева се казва студентката с най-висок бал, приета в специалност "Медицина". Тя прочете приветствено слово от всички първокурсници и издаде ключа за успеха им, а именно постоянството, мотивацията и дисциплината.

Традиционното проф. Мариана Мурджева награди студентите, приети с най-висок бал в МУ Пловдив. Изпълни се й предаването на символичната статуетка на "Щафетата на познанието“, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката.

За първи път се проведе "Церемония на бялата манта“. Тя е символ на професионализъм, чистота, грижа и търпение. Първокурсниците облякоха своите първа бяли манти и положиха тържествена клетва като студенти на МУ-Пловдив.

Цялата тържествена церемония можете да видите във видеото.