В Пловдив осветиха най-новата църква в България, предаде репортер на "Фокус". Ето какво каза по време на церемонията митрополит Николай:

С даренията си господин Георги Гергов се нареди до онези достойни мъже от епохата на Възраждането, които с трудовете си и с възможностите си са изграждали този град и са го превърнали първо в крепост на православната вяра, а после и в средище на българщината".

Посочи и отличията, които бизнесменът е получил от църквата. Той е носител на ордена “Свети апостол Ерм" първа степен, а от 17 юли м.г. е провъзгласен за архонт на Пловдивската митрополия.

“Подобава да благодаря и на господин Бойко Борисов за достойното православно християнско съзнание, което винаги е проявявал към делото на светата ни църква. По негово предложение Министерският съвет отпусна сумата от 500 000 лв. за този градеж", каза владиката.

В словото си митрополит Николай благодари още на кмета Здравко Димитров, архонта Петър Манджуков, главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и още хора, допринесли за строителството на храма.