Министърът на туризма Зарица Динкова участва на заседанието на ОУТР “Долината на розите", предаде репортер на "Фокус". На заседанието на управителния съвет присъстваха както представители на всички общини в сдружението, така и изпълнителеният директор на Сдружението на производителите на етерични масла “Дестилирано в България" Николай Ненков.

Председателят на Сдружението Галина Стоянова приветства всички и изрази уверението си, че Долината на розите ще се утвърди като главна туристическа дестинация на страната.

Министър Динкова сподели, че идва с добри новини, касаещи точно нашия регион. Първата е, че има развитие за бранда на розата, а втората, че има отпуснати средства за “спа и винен туризъм". 

Две са важните решение взети на това събрание - да се изгради Дом на Долината на розите в град София, както и сдружението “Дестилирано в България" да стане член на ОУРТ “Долината на розите".

За място на новия “дом" се посочи емблематична сграда за розовото масло, а именно “Държавната лаборатория за розово масло", находяща се на улица “Иван Вазов" 3 в столицата.

Галина Стоянова посочи, че общината е стратегически разположена в центъра на България, единственото, което липсва е летище, но вече са водени преговори с летищата в градовете Пловдив и Бургас. Кметът на Казанлък подчерта, че освен с Япония, Китай и Южна Корея, България си партнира отлично и с Витнам. Изтъкна, че в края на месец септември тази година се очаква да се подпише споразумение между двете държави и да има обмен на работници. 

От Сдружението на производителите на етерични масла изказаха своята благодарност към кмета Стоянова за усилията за спасяване на розовото масло и премахването му от списъка с вредни вещества на ЕС. 

В края на събранието бяха представени Концепциите за интегрирани териториални инвестиции на общините Казанлък, Сливен и Хисаря.