От Бургас възстановяваме Националната програма "Детско здраве", която беше прекъсната за две години заради COVID пандемията. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде репортер на "Фокус". Днес в града се провежда първата инициатива, която е част от програмата, в рамките на която водещи специалисти от болница "Пирогов“ и лекари от Столичната лекарска колегия ще извършват безплатни прегледи за деца.

"В момента 13 специалисти от всички специалности са на територията на град Бургас и започват безплатните профилактични прегледи. Има записани засега 450 деца. Няма да върнем нито едно от тях. Целта на тези прегледи е високоспециализираната профилактика и аз гарантирам, че това ще се превърне в една рутинна практика в здравеопазването. Такива профилактични прегледи са много важни за оценката на рисковите заболявания. Важно е и че прегледите се провеждат в почивни дни, когато родителите и децата са свободни. По този начин се получава и комуникацията между местните педиатри и специалистите в София", посочи здравният министър.  

Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, който също е на посещение в Бургас, добави, че инвестицията в децата е инвестиция в държавата. "В Конституцията е записано – основен приоритет на държавата за националната сигурност е грижата за децата и детското здравеопазване. Ние нямаме какво да добавим, освен да направим това, което е необходимо то да се осъществи", посочи той. 

Националната програма "Детско здраве“ води своето начало от болница "Пирогов“, където преди 10 години се провеждат първите безплатни профилактични прегледи. Инициатор на програмата тогава е водещият специалист УНГ д-р Асен Меджидиев (днес – министър на здравеопазването), който създава и ръководи първото отделение по УНГ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".