Минималистична изложба, която носи посланието "Истински отвътре, благородни отвън“, е представена в Художествената галерия в Балчик и може да бъде разгледана до края на лятото, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Експозицията включва бижута и декоративни предмети, които са уникални, защото в основата им са естествени цветя с благородно покритие - предимно позлата.

Техни автори са Цветомир и Светла от "Магията на розата“, както самите те се представят. Гостуването е свързано и с Нощта на музеите, посочи Николина Похлупкова, уредник в галерията в Белия град. Тяхно вдъхновение е природата. Изработката на всеки единствен по рода си експонат е ръчна. В галерията в Балчик са представени брошки, колиета, венци за глава и декоративни предмети. Чрез техниката галванизация, в случая естествени материали се покриват с много тънък слой позлата, подаръците от природата са "запечатани“.

В колекцията присъства по своя неповторим начин и "кралицата на цветята“ - розата, като олицетворение на женската същност, изпълнена с очарование, изящество, мистика, излъчваща любов и красота. В определени периоди от човешката история според легендите с венец от рози били окичвани жреците, весталките и царете, като небесни пратеници, и дори войните, защото се е смятало, че тяхната храброст е вдъхновена от боговете.

Представени са венци от шипка, роза, лаврово дърво, житни класове. На всички покритието им е 24-каратово злато. Някои от накитите са със сребърно покритие. Докосването до всеки един неповторим предмет от колекцията е всъщност единение с магичната енергия на символите на нашата земя.



Жулиета НИКОЛОВА