Взимането на хубаво столче трябва да стане в момента, в който вече се подготвяме за раждането на детето. Това каза Милена Захариева, основател и консултант в "Деца на борда“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Мили родители, столчето е едно – няма едно за градски условия, и друго за дълъг път, и е единственото нещо, което пази живота и здравето на децата ви в колата. Няма значение дали пътят е дълъг или къс, дали отиваме до магазина или до морето, когато детето е в колата, то винаги трябва да е в подходящо столче с добре закопчани колани“, обясни тя.

"В България статистиката показва, че 60% от всички пътнотранспортни произшествия се случват на общински пътища, което означава, че в рамките на населени места, не на магистралите“, поясни Захариева.

Тя поясни, че най-честите грешки са да купят столче, което не е подходящо за детето им, неправилно да го монтирано в колата, както и да не обезопасяват детето си по време на път. "Ако започнем да се оглеждаме по колите какво се случва, всеки от нас ще забележи колко много деца не са в столчета си изобщо докато се возят или пък стоят в столчетата като на трон без закопчани колани. Всички тези неща са изключително опасни. Дори да имаме най-сигурното столче на света, ако ние не закопчаем детето правилно в него или не сме монтирали столчето правилно в колата, то няма да свърши никаква работа“, убедена е тя.

Когато слагаме колана, не трябва да има никакъв луфт или свободно висене на коланите. "Защото когато коланът не е добре прилепнал по тялото на детето, при един удар или дори рязка спирачка, детето има опасност да изхвърчи от столчето“, добави консултантът.

Тя уточни и че е важно да събличаме якетата си преди да сложим колана. А в топлите месеци е добре да се пуска охлаждане в автомобила. "Много по-притеснително е високата температура в колата, защото всеки лекар ще потвърди – много по-лесно можем да претоплим детето си отколкото да го изстудим. Важното е да не сме на твърде ниски температури или на твърде високи, но климатикът сам по себе си не е никакъв проблем. Стига да не духа в детето така“, допълни Милена Захариева.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".