С изложбата за Ангел Томов продължаваме традицията на популяризиране на добрички художници. Това каза уредникът в Художествената галерия Милена Алджабари, предаде репортер на Агенция "Фокус". Творецът е добре познат на по-възрастното поколение добруджанци, но експозицията ще срещне и по-младите с творбите на един самобитен творец, в чийто творчески свят център е някогашният Добрич.

Това не е първа самостоятелна изложба на Ангел Томов. Сега екипът на галерията отбелязва 110 години от рождението на автора. "Ние много искахме до края на тази календарна година да отдадем почит на художника, който не е професионалист", посочи специалистът. Преди години галерията в Добрич организира изложба с творби на Ангел Томов малко след кончината му. През 1989 г. е първата самостоятелна изложба на твореца, представена в някогашната изложбена зала близо до градския парк по идея на Дружеството на художниците в Добрич. 

"Ангел Томов е самоук художник, но много самобитен творец, който цял живот е намирал време покрай фурната, в която работи, в свободното си време в задната стаичка, в едни много семпли условия, е намирал начин да търси красота в живота си. Бай Ангел, така са го наричали останалите членове на Групата на художниците, на която той е и основател, нещо, което трябва да споменем като важно. Много са го обичали, много тих, много скромен, много непретендиращ с това, което прави. Но пък цял живот последователен в стремежа си към самоусъвършенстване, за това да надгражда уменията си, въпреки, че е учил само до 7. клас", разказа Милена Алджабари. 

Завършил прогимназиалното си образование, Ангел Томов започва работа във фурната на своя баща. Фамилията са потомствени хлебари - дядо му, баща му и двамата му братя също. Той работи в семейната фурна до края на своя скромен живот. "Но не му е било достатъчно да дава на хората само топъл, вкусен хляб. Имал е нужда да им дава още нещо - своя поглед към света, своето усещане за красота. Много е обичал да подарява картините си. Създал е 250 картини, за които говори краеведът Атанас Пеев, от тях ние в галерията имаме само 18. Част от тези платна са откупувани от окръжни изложби, в които той редовно участва. Други той сам е подарил след самостоятелната си изложба с идеята да остане нещо от него във фонда на галерията. Така е събрана колекцията, която може да бъде разгледана в една от залите на добричката Художествена галерия този месец", посочи Милена Алджабари.

Може да се проследи неговия творчески път от най-ранните му платна, когато е повлиян и се учи от друг бележит добруджански художник - Никола Тахтунов. Художественият път на Ангел Томов не е праволинеен, но е непрекъснат. Благодарение на упорството си и безспорния си талант, той е част от историята на изкуството на добруджанския край. 

Работи и в посока натюрморт, обича да наблюдава натурата, обича да рисува ателието си - скромната, но уютна атмосфера на печката на дърва, на парцалените черги и всичко това е една носталгична препратка към времената на де news pic 2
© ХГ
тството на по-старото поколение.  По думите на специалиста картините от по-късен етап разкриват неговия стремеж към обогатяване на гамите, в които работи, на композициите, стремеж да ги разнообразява според сезона.

"Особено интересни са неговите композиции, в които се връща към миналото и ни разказва какъв е бил Добрич преди, как той е бил град от селски тип, но по улиците му е можело да се видят файтони, което внася градски нюанс, и в същото време в други платна са изобразени талигите с впрегнати биволи и онази пазарна атмосфера, която някога е имало. Знаем, че Добрич е възникнал като място за пазар. Можем да видим селянките, които носят вода от чешмата, която е била в центъра на града, но можем да видим и дамите от градски тип с техните елегантни чадърчета.

Това е емоционално връщане към миналото ни, примесено с носталгия, майсторски претворена с едно смесване на класически средства и импресионистични, с улавяне на цветните сенки и ефектите на светлината. Виждаме едно смело, майсторско, ескизно представяне на фигурите и движенията. Виждаме един жив и пулсиращ град. Един град, който е далечен за нас, но преживяваме чрез картините му", каза Милена Алджабари. 

По думите й, срещата с този отминал свят чрез картините на Ангел Томов е много топла и интимна и с това той печели вниманието и на по-младото поколение, което за първи път се докосва до творчеството му. 

Откриването на изложбата е днес и може да бъде разгледана до 12 декември. 

Жулиета НИКОЛОВА